Dubinsko pranje štiti zdravlje!!!

Mogli bi da popričamo malo i o tepihu i tapacirungu u vašim kolima, odnosno o problemima koje mogu da uzrokuju. Kada uđemo u auto oni su svuda oko nas, na podu, plafonu, vratima, sedištima, a negde i na samoj instrument tabli.

Kakve probleme mogu da nam naprave?

Tepih i tapacirung su najvećem broju slučaja mekani i čine vaš boravak u kolima udobnijim i obloženi su poroznim materijalima koji, ne samo da prikuplaju prašinu i mrlje, već i ogroman broj odvratnih, bakterija. Činjenica je da smo stalno izloženi štetnim mikrobima i da su neophodni za jačanje našeg imunog sistema, ali ako preterate sa nehigijenom, neophodno je preduzeti određene mere. Budite iskreni prema sebi i realno sagledajte u kakvom je stanju vaše vozilo, a u njemu prevozite vaše najmilije i po nekoliko sati.

dubinsko pranje delux

Ali ja sam stvarno čist…“

Čak i ako preterujete sa pranjem ruku, koristite sredstva za dezinfekciju ruku, ili se tuširate dva puta dnevno, niko vam ne može garantovati da i drugi koji su boravili u vašem vozilu imaju iste navike. Pretpostavimo da su i vaši prijatelji najčistiji ljudi koji su ikada živeli na planeti zemlji, vi ćete i dalje biti izloženi nečistoćama tepiha i mebla i nekim odvratnim stvarima koji su „zarobljeni“ unutar njih. Kakve su sve grozote tamo…

Čega sve tu ima?

 • Mikrobi

Mali zlobnici kako što su Norovirusi, poznatiji kao virus gripa, mogu da žive u materijalu i do mesec dana. Možete da „pokupite“ virus i od vašek automobila. Tu si i drugi neželjeni gosti u vašem tepihu i tapacirungu:

 • Ešerihija koli
  • Ešerihija koli jednostavno obožava vaš tepih! Slatko zar ne? Vaš pas trčara veselo po parku i provodi najlepše trenutke u svom životu i naravno, zato što je pas, iskaki se par puta. Veselo uskače u vaš auto i sa šapama koje su „ko zan gde sve“ gacale, naravno, gazi i po vašem tepihu u kolima.

eserihija koli

E sad… ešerihija koli i „kaka“ su najbolji prijatelji i ne idu nigde jedno bez drugog. Neke vrste ove odvratne bakterije mogu da budu bezopasne, ali neke mogu da vam naprave ozbiljne probleme. E. koli može da izazove ozbilne stomačne i disajne probleme.

Evo i šta kaže Wikipedia o tome: ešerihija koli…

 • Stafilokoke

Dosta je bilo priče o „kaki“, sada prelazimo na sline (jupiiii…) Stafilokoka je bakterija koja se nalazi u ljudskom nosu. Prsti nam često zalutaju u nos, zar ne? Tim istim prstima diramo sedište, naslone, volan…

Već ste shvatili da tapacirung i tepih u vašim kolima imaju u/na sebi popriličnu količinu ove bakterije. Stafilokoka može da uzrokuje ozbiljne kožne infekcije i zaraze.

stafilokoke

 • Savet:
  • Ako vi ili vaš putnik nikako ne možete da se uzdržite od čačkanja nosa, uvek pri ruci držite i dezinfekciona sredstva (odgovarajuće vlažne maramice) da bi pobili neželjene bakterije.
  • Otvarajte prozor dok vozite, barem 30-ak sekundi, da bi povećali ventilaciju i učinili vazduh u vozilu zdravijim. Topliji i ustajao vazduh u autu doprinosi razvoju bakterija. Tako da – spuštajte taj prozor!
 • Grinje

Bacili nisu jedina prljavština u tepihu i tapaciru vašeg vozila. Tu su i naši drugari iz kreveta – grinje! Ima ih više vrsta i sve su odvratne i grizu.

 • Savet: redovno usisavajte tapacirung i sedišta, čak je dobro da i malo preterate. Pri pražnjenju kese iz usisivača, činite to daleko od vozila da se iste ove štetočine ne bi vratile. Postoji veliki broj hemijskih preparata koji mogu da pomognu u ovom slučaju, ali imam jedan iskren savet – prepustite to profesionalcima.

Sadakada smo vam zgadili vašeg ljubimca…

Možete veliki broj stvari i sami odraditi, ali najisplativije vam je da angažujete profesionalce. Većina nas, priznaćete, nemamo velike i moćne paročistače, profesionalne deterdžente i neophodan alat. To nije sramota, jer nemamo para za bacanje, pa iz tog razloga nam enterijer auta nikada nije dovoljno zdravstveno bezbedan.  Profesionalno dubinsko pranje bi trebali barem jedamput godišnje da praktikujete, ali bi idealno bilo na 6 meseci. Možda će neko sada reći…“Pa to nije džabe!“. Pa i nije, ali vaše zdravlje i zdravlje najmilijih nema cenu.

Imajte na umu da je vaš automobil vaš drugi dom, pa se tako i ophodite prema njemu.

Add comment