Kako da ispolirate auto kao profesionalac 2

Da bi održali izgled vašeg automobila u stanju „kao iz salona“ ne zahteva uvek profesionalnu opremu čija cena zahteva dublji džep ili uslugu profesionalaca. Profesionalac bi privremeno zagrejao bezbojni lak na vozilu dok ne predje u viskoznu tečnost i… uf, već zvuči rizično. Svakako bi bilo dobro proći i kroz taj tretman jednom godišnje i voskirati vozilo na svakih par meseci.

Ispratite ovih par koraka i vaše vozilo će biti kao novo za samo nekoliko sati.

deLux poliranje

PRVI KORAK: Nađite hladovinu i ručno operite auto. Isperite ga, ali ga nemojte skroz osušiti.

Savet: Wheeling (poliranje polir mašinom) je prilično „prljav“ posao, pa zbog toga prekrijte stvari (kao što su druga vozila, kućni ljubimci ili okolni zidovi) da ne bi morali kasnije da ih perete. Koristite mekše padove i blaža sredstva za poliranje kod tamnijih vozila, jer su ona naročito osetljiva na holograme (kružne ogrebotine). Agresivnija sredstva i materijale koristite kod svetlih boja.

deLux poliranje

DRUGI KORAK:  Postavite čist, blago navlažen pad na polir mašinu i nanesite umerenu količinu paste na jedan panel vozila. Podesite polir mašinu na srednju brzinu i rasporediti ravnomerno nanetu pastu. Pružajte konstantan pritisak i pokretima napred – nazad pređite ceo panel. Kada se lak zagreje i boja postane topla na dodir, ogrebotine će početi da nestaju. Kada nestane paste i vode, tj kada ih pad apsorbuje, zasijaće lim pred vama. Pređite na sledeći panel i ponovite.

deLux poliranje

TREĆI KORAK: Po potrebi prekinite rad i isperite pad pod jakim mlazom vode da ne bi postao prezasićen sredstvom za poliranje.

Tehnički savet: Spoljna ivica diska polira se brže okreće od centralnog dela i generiše više trenja, pa zbog toga često brže ostaje bez polir paste. Zbog toga budite oprezniji pri poliranju delova vozila kao što su mlaznice za pranje stakla, ogledala, amblemi i komplikovani delovi branika koje je jedino moguće ivicom pada polirati.

deLux poliranje

ČETVRTI KORAK: Kada završite, opet ručno operite i isperite kompetan auto. Dobro ga isušite.

deLux poliranje

PETI KORAK: Nanošenje sloja voska na boju će doprineti da nestanu hologrami i da se prikriju sitna nesavršenstva na površini. Montirajte pad od meke pene na polir mašinu i nanesite pastu za finalno poliranje i vosak u razmeri od 40:60. Uključite brusilicu na srednju brzinu i rasporedite smesu podjednako ravnomernim pokretima napred – nazad. Pružajte lagan ali konstantan pritisak. Ostavite da se vide blagi tragovi voska kada se osuši.

deLux poliranje

ŠESTI KORAK: Dok se vosak suši, očistite druge delove auta (prozore, enterijer, itd) i tada uklonite vosak sa krpom od mikrofibera. Pomerite auto iz hladovine na sunce i obavite poslednji pregled.

Otvorite hladno pivo i uživajte u prizoru.

2 comments

Add comment